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One More Tax Filing Status: Same Sex 
Partners?
I recently wrote that most of us don’t think much about our tax filing 
status, the simple boxes at the top of our IRS Form 1040 about how we’re 
filing.

If we’re single, we file single.  If married, we file married filing joint.  Like 
an automaton, we check the box.  For completeness, I should note there’s 
also a category for head of household and qualifying widow(er) with 
dependent child.

Few people consider their choices.  If you are married you can file 
married filing joint (one return) or married filing separate (two returns).  
The latter is often ignored and can be worth a second look.  See Consider 
Tax Filing Status Carefully.

Turns out I left out a significant group of tax filers, one that has recently 
had lots of confusing messages about just how to reflect their filing 
status:  same sex couples.  Of course, there is no box to check.  Some gay 
couples could think that if they married in a state authorizing it, they 
could—like any other married couple—check the married filing joint box 
or married filing separately. 

But would the IRS allow that, and what of the vastly larger number of 
registered domestic partners?  In May 2010, the IRS issued three 
important announcements about same-sex couples who are registered 
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domestic partners under California law.  But if you read them you may be 
more than confused.  They are Private Letter Ruling 201021048, Chief 
Counsel Advice 201021049, and Chief Counsel Advice 201021050. 

Does this guidance say you can file jointly just like a married 
heterosexual couple?  Not hardly.  In fact, a vastly oversimplified version 
of this guidance is that registered domestic partners in California (at 
least) must split their joint income and their tax withholding 50/50.  
However, each still has to file individually.  See Gay Couples Get Equal 
Tax Treatment. 

Interestingly, this 50/50 split—a creature of California’s community 
property law—is apparently not optional.  Although this suggests that one 
partner is making a transfer to the other, neither partner will be 
considered to be making taxable gifts—the treatment that had earlier 
applied to transfers outside of marriage. 

That seemed like great news, but the “how to fill out my 1040!” details 
were not spelled out.  As it turns out, filling out your forms isn’t so easy.  
Whether on a new tax return for 2010 or amended ones for certain prior 
years (which the IRS decision allows), the mechanics are tough.  The 
suggestions are that you need to e-file, and that you may need 
professional help.  See For Same Sex Couples, a Tax Victory That Doesn’t 
Feel Like One.

California state law had accorded community property treatment to 
registered domestic partners by 2007, so the IRS says you can amend 
your 2007, 2008 and 2009 tax returns to report 50/50 if you like.  
Fortunately, you are not required to.  But you are required to report in 
this way for 2010.  That will cause some headaches.  

All this is daunting and makes clear that tax reporting for same sex 
couples still needs work, especially when you consider the mix of federal 
and state law.  Nevertheless, the largest tax problems posed by lack of 
parity between heterosexual and same sex couples can be the tax 
treatment of splitting up.  Divorce tax rules are fairly straightforward and 
ameliorative.  See How To Make Divorce Less Taxing.  If you’re not 
married and divvy up assets, the tax impact can be severe.  See Gay Or 
Straight, Marriage Matters—For Taxes.
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