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More Business Travel/Vacation Tax Treats

Following up on my suggestions for combining business travel and low
cost vacation time, here are some more ideas.

Take a Spouse or Companion. The expenses of a spouse or
companion accompanying a business traveler are deductible only if:

1. The spouse or companion is an employee of the taxpayer and
travels for a bona fide business purpose; and

2. The expenses would otherwise be deductible by the spouse or

other companion. See Code Section 274(m)(3).

There are some details to be observed, and mere social or clerical duties
are not enough. Still, even if the spouse’s or companion’s travel expenses
aren’t deductible, there may be tax benefits from traveling together.
After all, the business traveler’s tax deduction isn’t limited to 50% of the
total trip expenses.

Instead, the deduction is based on what it would have cost the taxpayer
to travel alone. See Revenue Ruling 56-168.

Lodging Example: A hotel room costs $350 for one occupant and
$400 for two. A taxpayer on business can deduct $350 per night on
a room for two, not $200. See IRS Publication 463.

Car Example: Car travel is a bigger bargain. Suppose you travel
out of town on business via rental car. You take your spouse or
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companion along for non-business purposes. The entire cost of the
rental is deductible since the cost would have been the same if you
went alone.

Weekend Travel Home. If you're on an extended out-of-town
assignment you may want to fly home for a weekend to be with your
family. The cost of the weekend trip home is deductible up to the amount
you would have spent on meals and lodging at your out-of-town location.

However, this applies only if you check out of your out-of-town hotel
before you leave for your weekend trip home. If you stay checked into
your hotel room (so are paying for your out of town accommaodation too),
the hotel cost is deductible, but the deduction for your weekend trip
home is limited to what you would have spent on meals during the
weekend at the out-of-town location. See IRS Publication 463, p. 4.

For more, see:

IRS Topic 511 — Business Travel Expenses

IRS Topic 514 — Employee Business Expenses
IRS Publication 463
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