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THE MONTHLY REVIEW OF 
TAXES, TRENDS & TECHNIQUES 

EXCESSIVE COMPENSATION? 
by Robert W. Wood· San Francisco 

Okay, so it is hard to tell these days what compensation is deductible under 
Section 162 and what might be viewed as excessive. All of us are now used to 
the rules of Section 162(m) which, when they were enacted, might have 
seemed draconian. The real question is whether compensation counts as 
performance-based, thus meeting the test of Section 162(m)(4). 

A recent letter ruling, Letter Ruling 200016024, is useful confirmation that 
compensation attributable to the exercise of stock options is performance-

(continued on page 4) 

ALSO IN THIS ISSUE: 
New Regs On Stock for Property Exchanges ...................... 6 
Installment Repeal Guidance Provided .......................... 6 
Book Review: Equity Finance: 
Venture Capital, Buyouts, Restructurings and Reorganizations ........ 7 



THE M&A TAX REPORT 

EXCESSIVE COMPENSATION? 
(continued from page 1) 

based. Of course, the important qualifier is that 
the stock options in this ruling were granted to a 
key employee at the time the business was 
formed. The Service notes in the ruling that: 

• the amount of compensation depended 
solely on the increase in stock value after 
the option was granted; 

• the number of shares was specifically stated; 
and 

• the shareholder approval and adequate 
disclosure requirements were met. 

In determining what constitutes excessive 
compensation, the facts won't always be this 
easy. 

To begin with, there are now concerns about 
the timing of compensation. Since last year's Tax 
Court decision in Norwest Corp., et al. v. 
Commissioner, 112 T.C. No.9 (1999), there has 
been concern about which salaries could be 
treated as deductible and which were related to 
an acquisition. The Tax Court in Norwest 
considered a target corporation that was a state 
bank. The Tax Court required Norwest to 
capitalize employee salaries as well as legal, 
investment banker and accounting fees, all of 
which related to due diligence review and the 
investigation of a potential merger. The IRS 
required this capitalization (and the Tax Court 
agreed) notwithstanding the fact that these fees 
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and expenses were incurred prior to the 
acquisition of the target. 

The holding in NO/west extends the application of 
the INDOPCO doctrine to reach fees and expenses 
incurred before an acquisition. The $64,000 
question in the case (actually it was a much bigger 
dollar figure than this!) was whether these costs 
were sufficiently related to an event that produced 
a significant long-term benefit. The Tax Court 
admitted that the costs were not direct costs of 
facilitating the event that produced the long-term 
benefit (the merger). Nonetheless, the Tax Court 
held that the costs were essential to achieving that 
benefit. This fine-tuning of words extends the reach 
of INDOPCO even further. (For additional 
discussion, see Muntean, "Tax Court Bloats 
INDOPCO in Norwest Corp. v. Commissioner," Vol. 7, 
No. 10, M&A Tax Report, May 19, 1999, p. 1.) 

Golden Parachute Problems, Too 
Of course, the golden parachute rules are a 

separate set of restrictions on compensation 
deductibility. Not only is deductibility restricted, but 
there is an excise tax, too. Section 280G of the Code 
makes payments of "excess parachute payments" 
nondeductible to the paying corporation. This 
nondeductible slap on the corporate wrist is coupled 
with a nondeductible 20% excise tax on the excess 
parachute payments (imposed by Section 4999(a)). 
Between nondeductibility for the payment itself, 
and a 20% excise tax that is also nondeductible, the 
cost of paying excess parachute payments is severe. 

One trick is to avoid the "excess" moniker. A 
parachute payment is subject to the harsh regime 
only if it is "excess." A parachute payment is 

(continued on page 5) 
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defined as any compensatory payment to or for 
the benefit of a disqualified person (officer, 
shareholder, key employee or highly compensated 
person performing personal services for the 
corporation) under the following circumstances: 

• the payment is contingent on a change in 
the ownership or effective control of the 
corporation or a substantial portion of its 
assets, and the aggregate present value of 
the compensatory payments equals or 
exceeds three times the base amount; or 

the payment is made pursuant to an 
agreement that violates any generally 
enforced securities laws or regulations. 

Determining whether a payment constitutes a 
parachute payment is typically easy. Significantly, 
though, a parachute payment normally does not 
include payments to or from qualified pension and 
profit-sharing plans, annuity plans and simplified 
employee pensions. (See LR.C. §280G(b)(6).) 

Since only excess parachute payments are 
sanctioned, the definition of "excess" is crucial. A 
parachute payment is excess if: (1) it is made to a 
"disqualified individual;" (2) the payment is 
contingent on a change in the control or ownership 
of the corporation; and (3) the present value of the 
payment is at least three times the individual's base 
amount. This base amount is essentially annualized 
compensation for the individual for five-year period 
ending before the date of the change in control. 

What About Restructuring? 
Does a change in control occur in a corporate 

restructuring? Fortunately, the answer seems to be 
no. In Letter Ruling 9847011, a parent's sale of its 
subsidiary stock was held not to be a change in 
ownership or control of the parent, nor was it even 
considered an event closely associated with a change 
in ownership or control. The parent and its wholly­
owned subsidiary, were members of an affiliated 
group. The subsidiary accounted for less than 20% of 
the parent's value. This subsidiary was sold to an 
independent purchaser, thus triggering termination 
payments to the subsidiary'S executives. In the same 
year that the subsidiary was sold, another purchaser 
acquired all of the parent's stock. 

The question in the ruling was whether the 
payments made on termination to the executives of 
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the subsidiary were made because of a change in 
ownership or control. The Service ruled that they 
were not. Even though the payments made to the 
executives of the subsidiary were contingent on the 
sale of the subsidiary, they were not held to be 
parachute payments under Section 280G. 

Savings Clause 
Despite such a favorable determination, it is 

becoming increasingly common to see some type of 
savings clause in any significant executive 
compensation package. A savings clause in a 
contract might say that, notwithstanding any other 
arrangement or commitment, a company will have 
no liability to pay an excess parachute payment that 
would incur the wrath of the nondeductible excise 
tax. Although such clauses can dramatically limit 
the size of the payment made to a departing 
executive, they can act as an effective reign on the 
corporation's liability both for large payments and 
for liability for the golden parachute payment tax. 

Section 162(m) Limits 
Another example of planning around excess 

compensation problems is Letter Ruling 200019010. 
There, the IRS ruled that corporate officers who resign 
before the last day of the tax year, with no intent to 
resume their duties, will not be covered employees 
under Section 162(m). Thus, compensation paid to 
those individuals for that year will not be subject to 
the Section 162(m) deduction limitation. Just think of 
the possibilities this suggests. 

In the letter ruling, the corporation was a 
publicly-held calendar year taxpayer. Several of the 
officers had resigned (or intended to resign) as 
officers, not intending to resume their duties. The 
question in the ruling was whether, solely for the 
year of their resignation, their compensation would 
not count under the limits of Section 162(m). 
Interestingly, the ruling notes that it did not matter 
to this conclusion that the officers were listed as the 
CEO or the four highest compensated officers 
during the year. 

Barbie's Toys 
Consider the recent report that Jill Barad, former 

CEO of MatteI, received an exit package valued at 
close to $50 million. After Barad's three-year term 
at MatteI's helm, and her resignation in the face of 
mounting losses, it staggers the imagination that the 
proxy statement shows $50 million in exit pay 
(valued in current dollars). See Bannon, "Mattei 
Proxy Says Jill Barad Received Severance Package 
of About $50 Million," Wall Street Journal, May 1, 
2000, p. B9. 




