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Can Your Joint Venture Deduct Research 
and Experimental Expenditures?
By David B. Porter • Wood & Porter • San Francisco

Research and experimentation is costly. Section (“Code Sec.”) 174 
of the Internal Revenue Code can mitigate that cost by allowing an 
immediate deduction for these expenditures. But, as with so many 
other areas of the tax law, there are often questions of who can use 
this provision and how it works. In December 2005, the IRS issued 
guidance in the form of legal advice concerning the deductibility 
of research and experimental (“R&E”) expenditures in connection 
with a trade or business under Code Sec.174. [Office of Chief 
Counsel IRS Memorandum No. 20055203F, 2005 TNT 250-15.] The 
focus is joint ventures. 

Whose Deduction?
Often, two companies will form a joint venture and place 
intellectual property in a foreign sales corporation to avoid U.S. 
tax on foreign sales by the joint venture. However, in the situation 
considered in the Chief Counsel Memorandum, the joint venture 
was a U.S. corporation. The Revenue Agent concluded the 
initial audit by determining that the joint venture was a mere 
investment by two shareholder corporations, as opposed to a 
trade or business. 

As a result, the corporation was not allowed to deduct R&E 
expenditures in connection with a trade or business under Code 
Sec. 174. In effect, the Revenue Agent found no trade or business. 
Subsequently, the Appeals Division requested legal advice 
and determined, after weighing the totality of the facts and 
circumstances, that the licensing corporation was allowed to deduct 
R&E expenditures under Code Sec. 174. 

ALSO IN THIS ISSUE
California’s Nonconforming Conformity Legislation ........................... 4
Book Review: MERGERS, ACQUISITIONS AND BUYOUTS: 
A TRANSACTIONAL ANALYSIS OF THE GOVERNING TAX, LEGAL AND 
ACCOUNTING CONSIDERATIONS, by Martin Ginsburg and Jack Levin ...... 6
Reporting Acquisitions of Control ........................................................... 7

VOLUME 14, NUMBER 7 
FEBRUARY 2006

EDITOR-IN-CHIEF
Robert W. Wood
Wood & Porter
San Francisco

ASSOCIATE EDITOR 
Joanna Schaller
Tax Institute
San Francisco

ADVISORY BOARD

Dominic L. Daher
University of San Francisco
San Francisco

Paul L. Davies III
The Cambria Group
Menlo Park

Jonathan R. Flora
Lindquist & Vennum
Minneapolis

David R. Gerson
Wilson Sonsini 
Goodrich & Rosati
San Francisco

Lawrence B. Gibbs
Miller & Chevalier
Washington

Steven K. Matthias
Deloitte & Touche
San Francisco

Mark A. Muntean
Wood & Porter
San Francisco

Matthew A. Rosen
Skadden, Arps, Slate, 
Meagher & Flom
New York

Mark J. Silverman
Steptoe & Johnson
Washington

Robert Willens
Lehman Brothers
New York



2

T H E  M & A  T A X  R E P O R T

 EDITOR-IN-CHIEF MANAGING EDITOR
 Robert W. Wood Kurt Diefenbach

 COORDINATING EDITOR PUBLISHER
 Tara Fenske Mark Fried

  PRODUCTION EDITOR
  Heather Jonas

M&A Tax Report is designed to provide accurate and authoritative 
information in regard to the subject matter covered. It is sold with 
the understanding that the publisher is not engaged in rendering 
legal, accounting, or other professional service. If legal advice or other 
expert assistance is required, the services of a competent professional 
person should be sought—From a Declaration of Principles jointly 
adopted by a Committee of the American Bar Association and a 
Committee of Publishers.

THE M&A TAX REPORT (ISSN 1085-3693) is published monthly 
by CCH INCORPORATED, 4025 W. Peterson Ave., Chicago, Illinois 
60646. Subscription inquiries should be directed to 4025 W. Peterson 
Ave., Chicago, IL 60646. Telephone: (800) 449-8114. Fax: (773) 866-
3895. Email: cust_serv@cch.com. Copyright © 2006,
CCH INCORPORATED, a Wolters Kluwer business. 

Permissions requests: Requests for permission to reproduce 
content should be directed to CCH INCORPORATED, 
permissions@cch.com. 

Photocopying or reproducing in any form in whole or in part is a 
violation of federal copyright law and is strictly forbidden without 
the publisher’s consent. No claim is made to original governmental 
works; however, within this product or publication, the following 
are subject to CCH’s copyright: (1) the gathering, compilation, 
and arrangement of such government materials; (2) the magnetic 
translation and digital conversion of data, if applicable; (3) the 
historical, statutory, and other notes and references; and (4) the 
commentary and other materials.

U.S. and Foreign Joint Venture
The facts involved a U.S. corporation taxpayer 
that was a joint venture between a foreign 
shareholder corporation and a U.S. shareholder 
corporation. The foreign shareholder and U.S. 
shareholder each owned 50 percent of the 
taxpayer’s stock. 

The taxpayer joint venture was formed 
to undertake R&E with respect to specific 
inventions and to commercialize the results 
of all successful R&E. Both corporate 
shareholders provided contract R&E and 
administrative services to the taxpayer 
under two respective services agreements. 
The taxpayer itself had no employees 
and no offices. Rather, employees of the 
foreign shareholder and U.S. shareholder 
performed all R&E and other services on 
behalf of the taxpayer, including financial, 
legal, planning, personnel and public 
relations services. 

In accordance with the services agreements, 
the corporate shareholders each charged the 
taxpayer a fee for all services based on the 
actual number of hours worked by employees of 
shareholders. In addition to the service fee, the 
taxpayer reimbursed the corporate shareholders 
for different R&E expenditures. 

The taxpayer’s general practice over the years 
with respect to successful R&E was to grant 
exclusive licenses to the foreign shareholder and 
U.S. shareholder to use the successful inventions 
for the purpose of manufacturing and selling 
products in their respective territories. Both 
shareholders paid royalties to the taxpayer 
under their license agreements. 

The Code Sec. 174 deductions were initially 
disallowed by the Revenue Agent on the 
basis that the taxpayer’s licensing activities 
did not qualify as a trade or business. The 
Revenue Agent considered these activities as 
mere passive activities, similar to those of an 
investor (and unlike those of a manufacturer). 
The Revenue Agent also concluded that the 
shareholders actually had control over the 
R&E expenses and that the taxpayer should 
not be allowed to deduct them because the 
taxpayer had no employees of its own and no 
office space. In fact, the taxpayer hired its own 
shareholders and licensed the results of the 
R&E to its shareholders.  

Code Sec. 174
Code Sec. 174(a)(1) provides that a taxpayer 
may treat R&E expenditures paid or incurred 
during the tax year “in connection with a trade 
or business” as expenses that are not chargeable 
to capital account. Accordingly, a taxpayer may 
claim a deduction for such expenditures.

There is a distinction between Code Sec. 162 
and Code Sec. 174 expenditures. Code Sec.162(a) 
permits taxpayers to deduct all ordinary and 
necessary business expenses paid or incurred 
during a tax year in “carrying on any trade or 
business.” In R.P. Groetzinger, SCt, 87-1 USTC 
¶9191, 480 US 23, 107 SCt 980 (1987), the Supreme 
Court defined a trade or business as an activity 
conducted with continuity and regularity and 
with a primary purpose of making income or a 
profit. [Groetzinger, 480 US, at 35.]

Common sense would seem to dictate that if 
the IRS allows a taxpayer to deduct expenses 
under Code Sec. 162, it acknowledges that the 
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taxpayer operates a trade or business with 
continuity, regularity, and with the primary 
purpose of making a profit, and therefore the IRS 
should also allow Code Sec. 174 expenditures. 

However, in the case involved in Office 
of Chief Counsel IRS Memorandum No. 
20055203F, the Revenue Agent had denied the 
taxpayer’s Code Sec. 174 deductions in large 
part because the taxpayer did not appear to be 
engaged in an “active” trade or business, such 
as manufacturing. 

Business or Investment?
Whether an expense relates to a trade or 
business activity on the one hand, or only to 
something that is merely investment activity, 
would seem to be one of the most fundamental 
distinctions contained in the Internal Revenue 
Code. However, sometimes the question is 
one of identity. What may be a trade or 
business expense to one taxpayer may merely 
constitute an investment expense to another. 
That was the problem here. 

Office of Chief Counsel IRS Memorandum 
No. 20055203F concluded that the term “in 
connection with a trade or business” used 
in Code Sec. 174 means that a taxpayer’s 
contract R&E expenditures must be paid or 
incurred in connection with the taxpayer’s 
own trade or business, rather than in 
connection with the taxpayer’s investment in 
the trade or business of another person. This 
analysis is very important, and any counsel 
representing joint ventures should take heed 
of this distinction.  

The IRS emphasized that its conclusion 
does not create a bright-line test for every 
joint venture. Although joint ventures are 
often created with the intent of carrying on a 
business, many taxpayers create joint ventures 
with the intent to invest in the businesses of 
another person.  

The IRS made it clear that the economic 
realities of each particular case will be 
evaluated to determine whether the activity 
is undertaken with the requisite profit motive 
and carried on in a manner to endow it 
with trade or business status, or whether the 
activity is merely an investment purporting to 
be a business and the taxpayer has no realistic 
prospect of entering into a business of its own 
in the future with the R&E results.

Trade or Business Requirement 
for Licensing Activities
In the Code Sec. 174 context, the Tax Court has 
held that licensing activities can constitute a 
trade or business, provided that the taxpayer 
has established a profit motive and conducts its 
activities in a regular and continuous manner. 
In J.A. Louw, 30 TCM 1421, Dec. 31,131(M), TC 
Memo. 1971-326 (1971), the issue was whether 
certain R&E expenses incurred by an individual 
taxpayer were in connection with the trade or 
business of being an inventor, and therefore 
were deductible under Code Sec. 174. Although 
the taxpayer had not yet received any income 
from his inventions, the court noted that he 
devoted his time regularly and continuously to 
freelance inventive work for several years. 

The court in Louw concluded that the taxpayer 
was engaged in a trade or business, even though 
he did not expect to use the fruits of his R&E 
to manufacture products and his purpose was 
to “sell, lease, or license the patent or design 
to others.” [Id., at 1423.] Then, in O.B. Kilroy, 41 
TCM 292, Dec. 37,374(M), TC Memo. 1980-489 
(1980), the Tax Court reiterated its position that 
the “exploitation of inventions through royalties, 
sales of patents, or otherwise may constitute a 
business.” [Id., at 295.] In noting that the concept 
of a “trade or business” under Code Sec. 174 is 
similar to that in Code Sec. 162, the Tax Court 
opined that “whether a [taxpayer] is engaged in 
a trade or business ... is a matter of intent to be 
determined from the facts.” [Id.] 

Significantly, the courts have acknowledged that 
licensing can constitute a trade or business. Yet, 
the courts have found that not all taxpayers that 
receive royalty income and have a profit motive 
are necessarily engaged in a trade or business. For 
example, many taxpayers with a profit motive 
may be receiving a royalty as a return on their 
investment in another person’s business. 

Under these circumstances, the taxpayer, 
although possessing a profit motive, is truly 
an investor in the R&E activities rather than 
engaged in the trade or business of conducting 
R&E and commercially exploiting the resulting 
intangible property. [H.J. Green, 83 TC 667, 689, 
Dec. 41,596 (1984); I-Tech Ltd. Research P’ship, 
81 TCM 1012, Dec. 54,214(M), TC Memo. 
2001-10 (2001).] Additionally, a taxpayer who 
concludes only one licensing transaction, rather 
than regularly engaging in licensing activities 



for profit, may not be engaged in a trade or 
business because the licensing activity is not 
conducted with regularity and therefore fails 
to rise to the level of a trade or business. [See 
J.R. Harris, CA-5, 94-1 USTC ¶50,118, 16 F3d 75, 
81–82 (1994).] 

Conclusion
Joint ventures raise a variety of tax issues, and 
the deductibility of R&E expenses is certainly 
one of them. Licensing intangible property 
obviously can constitute a trade or business 
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for purposes of Code Sec. 174, as long as the 
facts of the case establish that the taxpayer 
is in fact conducting a trade or business. 
The specific facts and circumstances of the 
activities are the key to determining whether 
a taxpayer’s licensing activities constitute a 
trade or business. 

However, a taxpayer must show that it had a 
profit motive and that it engaged in its activities 
in a continuous and regular manner, not that 
it merely receives payments as a return on an 
investment in another taxpayer’s business. 




