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Are Training Costs
Exempt from
INDOPCO?

by Robert W. Wood ® San Francisco

t seems as if the INDOPCO “capitalize
I everything” mantra is being applied with
increasing frequency, and being applied in
fields quite far flung from its original
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TRAINING COSTS

takeover expense genre. Indeed, we recently
witnessed the expansion of INDOPCQO into aircraft
maintenance costs. (For discussion, see Schiffthouer
and Chambers, “INDOPCO Takes Flight: The
Capitalization of Aircraft Maintenance Costs,” The
M&A Tax Report, Vol. 5, Nos. 5 and 6, (Dec. 1996,
Jan. 1997), p. 1.) Now, however, the Service has
issued a published ruling, Revenue Ruling 96-62,
1996-53 I.R.B. 1, exempting training costs. The
ruling concludes that the INDOPCO decision does
not affect the deductibility of training costs under
Section 162. (But careful, read on.)

Continued from Page 1

The costs in question included the costs of trainers, as
well as routine updates of training materials, which

the Service found in both cases to be deductible as
business expenses. Significantly, the Service
acknowledged in the ruling that such costs could have
some future benefit. “Future benefit,” we must recall,
is a dreaded moniker to all of us who would prefer to
exorcise INDOPCQO from the tax literature. Of
course, in the relatively brief ruling the Service was
able to cite a sizable pile of authority that seems to
say that a little future benefit just doesn’t matter.

For example, in Revenue Ruling 96-62 the IRS cites
Cleveland Electric Illuminating Co. v. United States,
7 CI. Ct. 220 (1985) (indicating that a deduction for
the costs of training employees to operate equipment
in an existing business is appropriate); and Revenue
Ruling 58-238, 1958-1 C.B. 90 (upholding a
deduction for the costs of training employees that
relate to the regular conduct of the employer’s
business). Perhaps most significantly, the IRS cites
Ithaca Industries, Inc. v. Commissioner, 97 T.C. 253
(1991), aff'd, 17 F.3d 684 (4th Cir. 1994), cert.
denied, 115 S.Ct. 83 (1994). The Ithaca Industries
case upheld a deduction for the costs of training new
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employees to keep an assembled workforce
unchanged. (For prior coverage of the lthaca
Industries case, see Wood, “Fourth Circuit Upholds
Denial of Work Force Depreciation,” Vol. 2, No. 9
M&A Tax Report (April 1994), p. 1.)

Continued from Page 5

Future Benefit Training?

All in all, the IRS had to acknowledge that there
was substantial authority (one of my favorite
phrases) for the notion that training costs are
deductible—/NDOPCO or no INDOPCO. Still, itis a
bit troubling that at the conclusion of the ruling (and
after the recitation of all of the significant authority),
the IRS states that: “Training costs must be
capitalized only in the unusual circumstance where
the training is intended primarily to obtain future
benefits significantly beyond those traditionally
associated with training provided in the ordinary
course of a taxpayer’s trade or business.” For this
rather loosey-goosey proposition, the ruling cites
Cleveland Electric Illuminating Co., 7 C1.Ct. 220
(1985), treated training costs for employees of an
electric utility to operate its new nuclear power plant
as akin to start-up costs of a new business, therefore
requiring capitalization for the training.

Some feel that the Service has issued an “INDOPCO
doesn’t apply ruling” with one hand and then at its
conclusion, taken away more than what it gives.
Indeed, in what can only be described as the old “one-
two,” it seems we now need to worry about what
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kinds of training costs will produce a significant
future benefit and, perhaps more importantly, what
kinds of training costs will lead to a new product. If
one must now analyze training costs both by
reference to just how much future benefits are worth,
coupled with whether the training will result in (or
affect) a new business, maybe we are all in trouble.

Shortly after the ruling was issued, the Wall Street
Journal ran an interesting article in which a variety of
companies are quoted with training cost horror
stories. See MacDonald, “Tax Rule May Crimp
Firms’ Expansion—IRS Makes Some Training Costs
Harder to Deduct,” Wall Street Journal, Jan. 14,
1997, p. A2. Among various industry and
professional sources who give their own account of
how much INDOPCO has invaded the training cost
regimen, is M&A Tax Report Advisory Board
Member Bob Willens of Lehman Brothers. Just how
one quantifies how much in the way of training costs
will be effected both by the good and by the bad side
of this ruling, is not yet clear.

Conclusion

Whether one looks to start-up costs as an analog, or
specifically to the amorphous future benefit notion, it
is troubling to many of us. After all, doesn’t
everything have some future benefit? Anyway,
cynical readers may well conclude that Revenue
Ruling 96-62 proves a little too much.

Does the fact that the IRS now singles out training
costs (despite what the IRS acknowledges are future
benefits), mean that virtually everything else will be
required to be capitalized? I hope that question
answers itself. W






