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1031 Exchanges of 
Businesses Clarified 
by Robert W. Wood· San Francisco 

E xchanges of businesses under Section 1031 
would probably not have been discussed ten 

years ago. But, while such procedures are 
uncommon, the Internal Revenue Service has ruled 
that Section 1031 can apply to exchanges of whole 
businesses. See. Revenue Ruling 85-135, 1985-2 
C.B. 181, but see Revenue Ruling 89-121, 1989-2 
C.B. 203 (rejecting a single business approach and 
requiring asset-by-asset analysis). In a recent 
technical advice memorandum, though, No. 
9448001, the IRS considered a Section 1031 
exchange of two businesses in which a significant 
portion of the fair market value of the businesses 
was allocated to intangibles. Noting that an 
exchange of multiple assets of a business cannot be 
treated as an exchange of a single asset, the Service 
analyzed whether Section 1031 applied to the 
underlying assets that are exchanged. 

According to the technical advice memorandum, the 
proper procedure in applying Section 1031 is to 
place the assets into groups so that all the assets in 
that group are of like kind to all the other assets in 
the group. If the fair market value of the 
replacement assets in a group exceeds the fair 
market value of the relinquished assets, that excess 
must be allocated as boot to other groups in order 
to make the assets of the relinquished property be 
of equivalent fair market value to the aggregate fair 
market value of the replacement like-kind property 
and boot in the group. Other property received in 
the transfer that is not of like kind to assets in any 
group must be allocated as boot to each group, so 
the fair market values of the assets in each group 
are equivalent. 

While replacement property is of like kind to the 
extent it is exchanged for an equivalent fair market 
value of relinquished property of a like kind, it is 
not of like kind to the extent it is exchanged for 
property not of like kind. Replacement property is 
exchanged for property not of like kind to the 
extent its fair market value exceeds the fair market 
value of the relinquished property of a like kind. 
Boot must be taken into account in determining the 
gain to be recognized for each group. 
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Boot Rules 
After allocating boot to groups subject to Section 
1031, boot must be allocated pro rata in accordance 
with the fair market value of the relinquished 
property in groups not subject to Section 1031. 
Gain with respect to groups not subject to Section 
1031 must be determined with that boot treated as 
the amount realized. After that allocation, if there is 
boot not yet allocated, that boot must be allocated 
pro rata in accordance with the fair market value of 
all the property transferred in the exchange. 

Big Ticket 
The main asset of the taxpayer in TAM 9448001 
was an intangible of some kind not identified in the 
ruling. The taxpayer failed to show that this 
intangible was of like kind to the main asset in the 
business it was being exchanged for. Accordingly, 
the IRS ruled that the two businesses involved in 
the exchange were not of like kind to one another 
for purposes of Section 1031. Nevertheless, the 
ruling concludes that Section 1031 could apply to 
avoid recognition of gain with respect to the non­
primary assets of the businesses. 

The approach taken in TAM 9448001 is hardly 
surprising. Indeed, it follows the position taken in 
Reg. Section 1.1031 G)-I. • 




