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Revenue Ruling 73-597n1
Rev. Rul. 73-597; 1973-2 C.B. 69; 1973 IRB LEXIS 102
July 1973
[*1]
SUBJECT MATTER: Section 170.-Charitable, Etc., Contributions and Gifts

APPLICABLE SECTIONS:

26 CFR 1.170A-1: Charitable, etc., contributions and gifts; allowance of deduction. (Also Sections 214, 262;
1.262-1)

TEXT:

Child care expenses while performing charitable services. Amounts paid by ataxpayer for the care of her
children while she performed gratuitous services for a charitable organization are persona expenses not deductible as
charitable contributions under section 170 of the Code.

Advice has been requested whether, under the circumstances described below, a charitable deduction is allowable
to ataxpayer for amounts she pays for the care of her children while she performs gratuitous services for a charitable
organization.

The taxpayer, a parent of two children, ages five and nine, is not gainfully employed. She files a Federal individual
income tax return jointly with her husband. As a member of the local hospital aid society, she renders gratuitous
services at the hospital for athree-hour period one day each week. To do so, she must hire a baby sitter to care for her
children while she performs the gratuitous services. The hospital aid society has been recognized as exempt from
Federal income tax under section 501 (&) of the Internal Revenue Code of 1954, [*2] as an organization described in
section 501 (c) (3). Contributions to the society have been held to be deductible under section 170 (a).

Section 170 (a) of the Code provides, in general, that there shall be allowed as a deduction any charitable
contributions, as defined in section 170 (c), payment of which is made within the taxable year. Section 1.170A-1 (g) of
the Income Tax Regulations provides that, although no deduction is allowable under section 170 of the Code for a
contribution of services, unreimbursed out-of-pocket expenditures made incident to the rendition of gratuitous services
to a charitable organization may be deductible. Such expenditures may include expenses for uniforms, transportation, or
travel away from home necessary to the rendition of the gratuitous services.

Section 262 of the Code provides that, except as otherwise expressly provided, no deduction shall be allowed for
personal, living, or family expenses.

In order for out-of-pocket expenses incident to the rendition of charitable services to be deductible under section
170 of the Code, they must be nonpersonal and directly connected with and solely attributable to the rendition of such
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services. Rev. Rul. 69-473, 1969-2 C.B. 37; [*3] Rev. Rul. 66-10, 1966-1 C.B. 47; Rev. Rul. 59-160, 1959-1 C.B. 59;
and Rev. Rul. 56-508, 1956-2 C.B. 126.

Prior to the 1954 enactment of section 214 of the Code, which now provides a deduction for expenses for household
and dependent care (including child care) services necessary for gainful employment, expenses for child care and
household services were held to be nondeductible personal expenses. See Henry C. Smith, 40 B.T.A. 1038 (1939), aff'd
per curiam 113 F. 2d 114 (1940). In Smith, the Board of Tax Appeals considered whether child care and household
services expenses incurred in order to permit both parents to work were deductible business expenses. In holding such
expenses to be nondeductible personal expenses, the Board in Smith, at 1039 said that

* * * certain disbursements normally personal may become deductible by reason of their intimate connection with
an occupation carried on for profit. * * * Thelineis not always an easy one to draw nor the test smple to apply. But we
think its principleis clear. It may for practical purposes be said to constitute a distinction between those activities
which, as amatter of common acceptance and universal experience, are "ordinary” or usual [*4] asthedirect
accompaniment of business pursuits, on the one hand; and those which, though they may in some indirect and tenuous
degree relate to the circumstances of a profitable occupation, are nevertheless personal in their nature, of a character
applicable to human beings generally * * *. [Emphasis added.]

See also Mildred A. O'Connor, 6 T.C. 323 (1946).

Since expenses for child care and household services have been held to be "personal” expenses that have only an
"indirect and tenuous" connection to a taxpayer's rendition of business services, expenses for child care and household
services are "persona” expenses that have the same "indirect and tenuous’ connection to a taxpayer's rendition of
charitable services.

Rev. Rul. 56-508, 1956-2 C.B. 126, held that the expenses incurred for transportation between ataxpayer's
residence and alocal hospital where the taxpayer rendered gratuitous services were not "personal” expenses and thus
were deductible under section 170 of the Code, but that the cost of lunch was not deductible because of its " personal”
nature.

Accordingly, in the instant case it is held that the expenses the taxpayer incurred for a baby sitter are personal
expensesthat [*5] areindirectly connected with the taxpayer's rendition of charitable services, and thus are not
deductible under section 170 of the Code.

Furthermore, since the child care expenses incurred in the instant case are not related to gainful employment, such
expenses are likewise not deductible under section 214 of the Code.

FOOTNOTES:
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